top of page

NÄRODLADE GRÖNSAKER FRÅN BEATELUND

Sedan 2021 arrenderar vi mark på Beatelunds Säteri på Värmdö. Här var en gång i början av 1900-talet en handelsträdgård och det är ett halvt sekel sedan något odlades här. Det är magiskt och högtidligt på något vis att få ta vid där andra odlare lagt sin tid och kärlek till sina grödor. 

Vi sår alla våra grönsaker från frö med start i februari, börjar plantera ut på friland i maj och siktar på att skörda från juni till oktober. Med kärlek till naturen och planeten odlar vi helt giftfritt och bekämpar vi såväl ogräs som skadeinsekter för hand.


Fortsätt under rubriken "Om oss" för att få reda på mer om platsen, om oss och vår verksamhet. Mer om våra grödor hittar du om du scrollar ned på den här sidan.

På bilden härintill: nyss utplanterade småplantor av spetskål i början av juni.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_558.jpg
Fästpunkt 1
Organic Beetroots_edited.jpg
d5%4wxrKSyOXWxk+50oEEg_thumb_2ba9.jpg

BETOR

Rödbetan är en av de mest kända medlemmarna i familjen mållväxter och har precis som mangold, sitt ursprung i den vildväxande strandbetan. Vi odlar röd-, gul- och polkabetor och två olika sorters mangold på vårt friland.

KÅL

Vi odlar många olika sorters kål; vitkål, rödkål, spetskål och salladskål hör till huvudkålen, liksom faktiskt broccoli. Populära bladkål är grönkål "Westland Winter" och palmkålen (även kallad svartkål) "Nero di Toscana".

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_340.jpg
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_3c0_edited.jpg

PUMPA & SQUASH

Kärt barn har många namn; squash, zucchini, courgette. Om du inte smakat den nyskördad så gör det! Liksom blommorna, en oupptäckt delikatess hos oss här i Norden. Pumporna vi valt att odla i år är Hokkaido och Butternut.

ANDRA GODSAKER

Kronärtskocka, majs, kålrabbi, rotselleri, gurka, morot, palsternacka, potatis, rädisa, olika sorters sallad och olika kryddor är andra godsaker som trängs på frilandet. Hinner vi så sätter vi även jordärtskockor för det är så himla gott för soppa och mos.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_180_edited_edited.jpg
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_365.jpg

BÖNOR & ÄRTOR

Det finns en stor mängd olika bönor och ärter att välja mellan. Vi provar i år buskbönor, brytbönor, purpurbönor, sockerärt m.fl. Störskärbönan får klättra på majsen och bondbönan planterar vi tillsammans med broccolin för de trivs ihop.

LÖK

Vi odlar vitlök (som vi satte i november), röd och gul lök från sättlök, och purjo- och salladslök från ekofrö. Visste du att löken var en av kulturväxterna som först togs från vildväxande till odlad omkring 3000 f.Kr. I Norden började lök odlas under medeltiden.

bottom of page